Recepten

Verse tomatensoep

Januari is voor veel mensen een tijd om net wat rustiger aan te doen wat betreft eten en drank. Dat is ook best logisch en gezond, want in de decembermaand wordt soms flink uitgepakt. Januari is dan ook een ideale maand voor soep. Soep is lekker warm, makkelijk te maken, zit boordevol groenten en ligt niet al te zwaar op de maag.

Mijn recept voor verse tomatensoep is een recept waarbij je misschien van denkt dat het ingewikkeld is of veel moeite kost. Het klopt wel dat het recept een aantal verschillende stappen bevat; snijden van de groenten, roosteren in de oven, koken in bouillon en pureren. Maar het goede nieuws is dat je dit allemaal kunt doen terwijl je ergens anders mee bezig bent, want in principe bereidt deze soep zich zelf. Je hoeft alleen de groenten even te snijden, te verplaatsen of te pureren. De rest van de tijd kun je iets anders doen.

Deze soep is dus ideaal om te maken op drukke dagen of op dagen dat je eigenlijk geen zin hebt om te koken, maar wel lekker wilt eten. Want lekker, dat is deze soep zeker! Voeg ook echt wat verse basilicum toe, want dat voegt écht net dat beetje extra toe.

Je kunt gewoon een pot met een basilicumplant kopen en dan de blaadjes gebruiken – verser kan niet – maar bij mij gaan die planten te snel dood. Ik vind het zonde om dan elke keer een hele plant weg te moeten gooien, dus koop ik nu steeds een potje met bevroren basilicum. Deze basilicum is al gesneden, dus kun je direct over of in je gerecht strooien. Een potje met bevroren basilicum gaat lang mee, omdat je het in de vriezer bewaart.

Verse tomatensoep

Cathy
Door de geroosterde tomaten en verse basilicum is deze soep een echte smaakbom.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
Oven tijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Soep, Tussendoortje, Voorgerecht
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram romatomaten
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 400 ml groentebouillon
  • peper en zout naar smaak
  • ½ theelepel gesneden verse basilicum

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de romatomaten in grove stukken, snijd de ui in halve ringen en de knoflook in plakjes.
  • Leg de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met wat olie, peper en zout en zet in de oven voor 20 minuten.
  • Breng in een soeppan 400 ml groentebouillon aan de kook.
    Doe de geroosterde groenten erbij, voeg wat verse basilicum toe en laat op een lager vuurtje 15-20 minuten rustig pruttelen.
  • Pureer de soep met behulp van een staafmixer of blender.
    Verdun de soep eventueel met wat extra water, maar voeg dan kleinere beetjes tegelijk toe en proef of de soep niet te flauw wordt.
Trefwoord Basilicum, Champignonsoep, Geroosterde tomaten, Knoflooksaus, Lactosevrij, Melkvrij, Tomaten, Tomatensoep, Vegan, Vegetarisch, Zuivelvrij

Dit vind je misschien ook leuk...