Tips

Welke producten gebruik ik? – Bloem en meel

Ik liep al een aantal maanden met een idee voor dit artikel rond. Het leek me handig om wat meer informatie te geven over de producten die ik gebruik met bakken en waarom ik juist voor die producten kies. In deze tijd dat meer mensen de tijd nemen om iets lekkers te bakken of een nieuw recept uit te proberen, kan ik mij voorstellen dat een algemene term als bloem of boter, misschien niet altijd duidelijk genoeg is.

Toen ik onlangs een mail van Heleen, een lezer, kreeg met de suggestie om inderdaad iets met die informatie te doen besloot ik om hier een klein artikel aan te wijden. Dit keer specifiek voor het bakken en een volgende keer misschien specifiek voor koken.

Bloem of meel?

Laten we beginnen met het meest ingewikkelde product wat betreft bakken, namelijk bloem en meel. Er zijn allerlei soorten bloem; tarwebloem, patentbloem, bloem om pasta mee te maken en meel; volkoren tarwemeel en zelfrijzend bakmeel. Maar wat is nu het verschil?

Meel krijg je door het malen van een graan. Als dat graan tarwe is, krijg je dus tarwemeel en als je spelt maalt krijg je speltmeel. Meel bevat alle onderdelen van de tarwekorrel en is dus vrij grof.

Als je vervolgens het tarwebloem zeeft krijg je tarwebloem. De zemelen (de vliesjes van de korrel) blijven dan achter in het zeef, waardoor je een fijner product krijgt; bloem. Dit betekent dus ook dat bloem geen volkoren product is, terwijl meel dat wel kan zijn.

Patentbloem is een bloem dat meer gluten bevat dan ‘gewone’ bloem, maar verder dezelfde eigenschappen heeft als bloem. Bij pastabloem en pizzabloem is dat gehalte aan gluten ook weer anders waardoor deze specifieke soorten erg geschikt zijn voor respectievelijk pasta en pizza.

Zelfrijzend bakmeel is, ondanks de naam doet vermoeden, geen meel maar bloem. Het is een tarwebloem waar bakpoeder aan is toegevoegd volgens een vaste verhouding. Dit betekent dat je aan zelfrijzend bakmeel in principe geen bakpoeder meer hoeft toe te voegen.

Wanneer gebruik je wat?

Over het algemeen kun je zeggen dat je tarwemeel en volkoren tarwemeel gebruikt om compactere of volkoren producten te bakken met meer vezels.

Bloem heeft een fijnere structuur en gebruik je dan ook voor fijnere producten, zoals koekjes en cakes. Bloem kun je ook goed gebruiken om  wit brood en broodjes van te bakken.

Het hogere glutengehalte van patentbloem maakt het erg geschikt om bijvoorbeeld brood te bakken, maar het is ook heel fijn om cakes of koekjes mee te bakken.

Zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt in recepten waarbij iets luchtig moet worden. Denk bijvoorbeeld aan een cake. Ik koop nooit zelfrijzend bakmeel. Als ik dit tegenkom in een recept maak ik altijd mijn eigen zelfrijzende bakmeel door per 500 gram bloem 15 gram bakpoeder te gebruiken. Aangezien je niet altijd 500 gram bloem nodig hebt, is het voor het omrekenen misschien handiger om in gedachte te houden dat je 3% bakpoeder nodig hebt. Bij 100 gram bloem betekent dat dus 3 gram bakpoeder, bij 200 gram bloem 6 gram bakpoeder enzovoorts.

Wat gebruik ik?

Ik gebruik altijd patentbloem van een huismerk. Ik ben eigenlijk altijd tevreden over het resultaat van mijn baksels en vind het daaro niet nodig om te investeren in dure merken of dure soorten bloem. Ik heb altijd een pot patentbloem en ik heb altijd bakpoeder in huis, dus ook zelfrijzend bakmeel vind ik onnodig om te kopen.

Dit vind je misschien ook leuk...