Tips

Welke producten gebruik ik? – Boter

Ik liep al een aantal maanden met een idee voor dit artikel rond. Het leek me handig om wat meer informatie te geven over de producten die ik gebruik met bakken en waarom ik juist voor die producten kies. In deze tijd dat meer mensen de tijd nemen om iets lekkers te bakken of een nieuw recept uit te proberen, kan ik mij voorstellen dat een algemene term als bloem of boter, misschien niet altijd duidelijk genoeg is.

Toen ik onlangs een mail van Heleen, een lezer, kreeg met de suggestie om inderdaad iets met die informatie te doen besloot ik om hier een aantal kleinere artikelen aan te wijden. Vorige week ging het over bloem en meel, deze week over boter.

Boter

Wat boter betreft is er minder keuze; er is roomboter, margarine, halvarine en vloeibare boter.

Roomboter is gemaakt van koeienmelk en bevat daardoor koemelkeiwitten en lactose. Het is niet geschikt voor mensen met een koemelkallergie. Er zit minder lactose in dan in melk, dus als je nog wat lactose kunt verteren kun je ook gewoon roomboter gebruiken. Je zou dan kunnen uitrekenen hoeveel lactose er per portie inzit en dan kunnen kijken of je het verdraagt. Roomboter voegt een rijke en zoete smaak toe aan producten.

Margarine is een plantaardig product en is in ruwweg twee soorten verkrijgbaar; in een kuipje en in een blok. De margarine in een kuipje is meer geschikt om op brood te smeren, terwijl de margarine in een blok handiger is om te gebruiken met bakken.

Halvarine is ook een plantaardige boter. Deze soort boter gebruik je alleen om op brood te smeren.

Vloeibare boter is ook een plantaardige boter, maar in plaats van vast is deze vloeibaar.

Wanneer gebruik je welke boter?

Roomboter kun je gebruiken om op brood te smeren, om vlees en groente in te braden/bakken en om cakes en brood mee te bakken.

Margarine in een kuipje en halvarine gebruik je om brood mee te besmeren.

Margarine in een blok is te stevig om op brood te smeren, maar verder kun je het net zoals roomboter gebruiken.

Vloeibare boter kun je gebruiken om vlees en groenten in te bakken. Je kunt het ook in bakrecepten gebruiken in plaats van gesmolten boter/margarine.

Textuur

De textuur van vloeibare boter is heel anders dan van vaste roomboter/margarine. Dit betekent dat je het een niet zomaar kunt vervangen door het ander. De textuur van de boter is namelijk in veel recepten erg belangrijk. In cakes bijvoorbeeld moet je de boter en de suiker luchtig kloppen totdat het boter-suikermengsel bleek is. Dit lukt alleen maar met vaste roomboter of margarine (op kamertemperatuur!). Een vloeibare boter kun je niet luchtig kloppen. Deze zal altijd ‘slap’ blijven. Het beslag of deeg zal dan ook lang niet zo luchtig worden als je vloeibare boter gebruikt in plaats van vaste boter.

Als je gesmolten boter aan een beslag of deeg moet toevoegen kun je meestal wel vloeibare boter gebruiken.

Wat gebruik ik?

Aangezien ik lactosevrij eet gebruik ik altijd vaste margarine met bakken. Ik kies hiervoor meestal de blokken van AH plantenmargarine (de ‘gewone’ margarine is niet lactosevrij), Wajang margarine (maar die is erg vlak van smaak) of Blue Band (die heeft het recept recent aangepast en is nu vegan en dus ook lactosevrij).

Op mijn brood smeer ik halvarine uit een kuipje. Hiervoor gebruik ik meestal de halvarine van een huismerk of Goede Start van Blue Band. Om groente of vlees in te bakken gebruik ik of de vaste margarine die ik hierboven benoem of vloeibare boter van Blue Band.

Let op!

Let er bij het kopen van vaste margarine (en andere boterproducten) altijd goed op of er geen wei of iets dergelijks is toegevoegd. Het label plantaardige boter hoeft namelijk niet altijd te betekenen dat er geen dierlijke producten (en dus melkbestanddelen) zijn toegevoegd.

Het label ‘vegan’ betekent wel altijd dat er geen dierlijke bestanddelen, en dus ook geen melkbestanddelen, zijn toegevoegd.

Dit vind je misschien ook leuk...