Recepten

Zoetzure komkommer

Komkommer is een van die groentes die meestal een ‘bijrol’ spelen in een gerecht. In een salade, op een broodje, in een wokgerecht; allemaal als ondersteuning van de andere ingrediënten. Maar in dit recept staat de komkommer centraal.

Door de komkommer heel dun te snijden of te schaven en er zout overheen te strooien wordt het vocht uit de komkommer onttrokken. Wat overblijft is, naast een heerlijk frisse komkommergeur in de keuken, knapperige schijfjes komkommer.

Door de komkommerschijfjes onder te dompelen in dressing krijg je een combinatie van crunchy en zacht, zout, zuur en zoet.

Mijn moeder maakte een soortgelijke zoetzure komkommer altijd in de lente en zomer, waardoor ik dit gerecht direct associeer met lekker weer. Het is voor mij echt de smaak van een zonnige dag, al klinkt dat misschien wat gek.

Deze komkommersalade is lekker bij een oerhollands AVG’tje (aardappels, groente, vlees), maar is ook lekker bij een Thaise curry, Surinaamse bami of Indonesische rendang.

Zoetzure komkommer

Cathy
Dit is voor mij een ultiem zomers gerecht! Heerlijk bij gebakken aardappeltjes en vlees.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 5 min
Wachttijd 40 min
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht, Salade
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • ½ – ¾ komkommer
  • ½ eetlepel zout

Dressing

  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels olie
  • 2 theelepels suiker

Instructies
 

  • Schil de komkommer. Schaaf of snijd dune schijfjes van de komkommer.
  • Plaats de komkommerschijfjes in een kom en besprenkel royaal met zout.
    Zet een andere kom of een bord op de komkommerschijfjes en zet iets zwaars er bovenop. Op deze manier onttrekt het zout vocht aan de komkommer en wordt dit vocht, door het gewicht wat er op geplaatst wordt, uit de komkommer geperst.
  • Laat minstens een halfuur staan. Je kunt dit ook ’s ochtends voorbereiden en dan de rest van de stappen ’s middags of ’s avonds doorlopen.
  • Haal het gewicht van de komkommerschijfjes af en doe de schijfjes in een vergiet. Spoel grondig schoon, zodat al het zout wegspoelt.
  • Spoel de kom waar de komkommerschijfjes inzaten schoon en maak droog.
    Doe de mosterd, azijn, olie en suiker bij elkaar in de kom en roer goed door.
  • Knijp de afgespoelde komkommerschijfjes met de hand uit en doe ze in de kom bij de dressing. Laat een minuut of 10 inttrekken.
Trefwoord Azijn, Komkommer, Lactosevrij, Vegan, Vegetarisch, Zoutzuur

Dit vind je misschien ook leuk...