Recepten

Zuivelvrije stroganoffsaus

Het is alweer bijna december en dat betekent dat de feestdagen om de hoek staan. Dit jaar wordt waarschijnlijk voor veel mensen een vreemde Kerstmis; bedrijfsfeesten gaan niet door en kerstdiners gaan niet door of worden in kleinere kring gehouden. Ik ga in ieder geval een aantal lekkere kerstrecepten met je delen. De meeste recepten heb ik gemaakt voor 2 personen en deze zijn dus makkelijk in grotere hoeveelheden te maken. Kook je voor jou alleen? Dan kun je eerste kerstdag koken en tweede kerstdag genieten rustig genieten van het overgebleven eten.

Kerstmis vind ik bij uitstek het moment om klassieke gerechten op tafel te zetten. Gerechten die je de rest van het jaar misschien niet zo vaak eet, maar die wél altijd een succes zijn. Bijvoorbeeld wild, een groter stuk vlees, mooie groentegerechten en luxe toetjes. Een mogelijkheid om uit te pakken dus.

Wat een kerstdiner in mijn ogen altijd nodig heeft is een lekkere saus. En dan het liefst een saus die lekker is over de aardappels, het vlees én de groenten. Dat maakt het wel zo makkelijk, want op die manier hoef je geen saus voor alle afzonderlijke gerechten te maken.

Deze stroganoffsaus die ik heb gemaakt is in de strikte zin van het woord niet echt stroganoffsaus. Die hoort namelijk gemaakt te worden met (slag)room. Ik heb er echter iets op gevonden, waardoor deze saus geen zuivel nodig heeft, maar toch heerlijk rijk smaakt.

Ik maak de stroganoffsaus ook altijd met lekker veel champignons en paprika; zo eet je ongemerkt toch al een flinke portie groenten. Dat is normaal gesproken misschien niet zo belangrijk, maar in de feestmaand schieten dingen als voldoende fruit en groente eten er soms een beetje bij in.

Waar kun je deze stroganoffsaus zoal bij eten? Het is heerlijk bij aardappelgerechten zoals aardappelpuree, -bolletjes, -kroketjes of pommes duchesse. Ook over vlees, zoals schnitzels, kipfilet, biefstuk of rollade is de saus heerlijk. En natuurlijk kun je de saus ook over groente doen, zoals sperzieboontjes of bloemkool.

Oh, en buiten de feestdagen is deze saus ook een aanrader met gehaktballetjes.

Zuivelvrije stroganoffsaus

Cathy
Deze stroganoffsaus is net zo romig en net zo smaakvol als de originele, maar is zonder zuivel gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 45 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Saus
Keuken Nederlands, Russisch

Ingrediënten
  

Sausbasis

  • ½ rode ui
  • 1 rode paprika 180-200 gram
  • 1 teen knoflook
  • 200-225 ml groentebouillon

Sausvulling

  • 1 rode paprika 180-200 gram
  • ½ rode ui
  • 200 gram champignons
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • peper en zout
  • ¼ theelepel paprikapoeder
  • theelepel gerookte paprikapoeder

Instructies
 

Sausbasis

  • Snipper een halve rode ui fijn en snijd de paprika in blokjes.
  • Verhit in een kleine kookpan wat olie op middelhoge temperatuur. Voeg de gesneden ui en paprika toe en bak totdat de ui glazig is.
  • Pers de teen knoflook uit en voeg toe aan de pan. Bak 2-3 minuten mee.
  • Voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat koken totdat de paprika helemaal zacht is (ongeveer 10 minuten).
  • Pureer alles met behulp van een staafmixer of blender tot een saus. Zet aan de kant.

Sausvulling

  • Snipper de ui fijn en snijd de paprika in blokjes of in dunne repen. Snijd de champignons in dunne plakken.
  • Verhit wat olie in een koekenpan of kookpan op middelhoge temperatuur. Fruit de ui aan. Voeg dan de paprika toe en bak alles totdat de paprika zacht begint te worden.
  • Voeg de gesneden champignons toe en bak deze totdat ze gaar zijn.
  • Zet de temperatuur wat lager en voeg de tomatenpuree toe. Bak 2-3 minuten mee, zodat de tomatenpuree minder zuur wordt.
  • Voeg de sausbasis (de gepureerde paprika, ui en knoflook met bouillon) toe en roer door. Voeg peper en zout, paprikapoeder en gerookt paprikapoeder toe.
  • Laat de stroganoffsaus even pruttelen, zodat het door en door warm is. Serveer bij aardappels en vlees.
Trefwoord Lactosevrij, Lactosevrije saus, Saus, Saus vlees, Stroganoff, Stroganoffsaus, Vlees saus, Zuivelvrij, Zuivelvrije saus

Dit vind je misschien ook leuk...