Recepten

Zweedse gehaktballetjes

Als je ooit naar IKEA bent geweest, ben je vast de Zweedse gehaktballetjes met roomsaus tegengekomen. Tenzij je straal voorbij het restaurant en de bistro loopt, natuurlijk… maar waarom zou je dat doen?

De gehakballetjes van IKEA zijn ontzettend lekker, vooral door de roomsaus die erbij geserveerd wordt. Maar zoals je kunt raden is deze saus bij IKEA niet lactosevrij. Toen tijdens de wereldwijde coronamaatregelen ook IKEA vestigingen over de hele wereld moesten sluiten en mensen het gedwongen zonder deze lekkernij moesten stellen, deelde de Zweedse meubelgigant het recept op Twitter. Natuurlijk deden ze dit in de huisstijl van hun handleidingen.

Ik veranderde het recept hier en daar een beetje. Het moest natuurlijk wel lactosevrij worden en de verhouding gehaktballetjes – saus kon ook wat beter… de saus is namelijk het lekkerste onderdeel, dus twee keer zoveel saus is alleen maar beter. Vooral ook als je deze gehaktballetjes maakt met frietjes, gebakken aardappelen of gekookte aardappelen. Dan heb je direct een lekker sausje om de aardappelen op te peppen.

Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes met lactosevrije roomsaus.
Voorbereidingstijd 35 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Scandinavisch, Zweeds
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

Gehaktballetjes

  • 1 ui
  • 500 gram gemengd gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 3 eetlepels plantaardige zuivelvervanger
  • zout en peper
  • 2-4 eetlepels panko of paneermeel evt. extra

Roomsaus

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml rundvleesbouillon
  • 150 ml haverrroom
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel dijon mosterd

Instructies
 

Gehaktballetjes

  • Snipper het uitje. Meng het gehakt met het gesnipperde uitje, een uitgeperst teentje knoflook, het ei, de melkvervanger en peper en zout.
    Voeg een eetlepel van de panko of paneermeel toe en meng weer door, voeg meer toe als het gehakt nog erg nat is. Het gehakt moet zacht aanvoelen, maar wel stevig genoeg zijn om balletjes van te kunnen draaien.
  • Draai balletjes van het gehakt.
    Tip: Als je de balletjes twee uurtjes in de koelkast laat rusten blijven ze bij het bakken mooi rond.
  • Verwarm een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de gehaktballetjes toe en bak ze bruin.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Doe de balletjes in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Bak de balletjes nog 30 minuten in de oven op 180° C.

Roomsaus

  • Kook 300 ml water.
    Doe de ene helft van het water in een mok met ongeveer 1/8e stuk runderbouillonblokje. Doe de andere helft van het water in een mok met 1/8e stuk van een groentebouillonblokje.
    Proef of bouillon goed smaakt of te waterig is; voeg eventueel nog wat van het bouillonblokje toe en proef weer.
  • Smelt de boter in een sauspannetje op halfhoog vuur.
    Doe de bloem erbij en roer door met een garde.
    Laat de bloem ongeveer 2 minuten garen. De bloem wordt zanderig en ruikt naar koekjes.
  • Voeg eerst een mok met bouillon toe aan de bloem en roer goed door met de garde. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer inzitten.
  • Voeg dan de tweede mok met bouillon toe en roer ook nu weer goed door.
    Doe dan de room, sojasaus en Dijonmosterd erbij. Breng het zachtjes aan de kook en laat het geheel onder regelmatig doorroeren indikken tot de gewenste dikte.
  • Serveer de gehaktballetjes met de saus. Lekker met erwtjes of broccoli en frietjes of aardappelpuree.
Trefwoord Lactosevrij, Roomsaus, Zweedse gehaktballetjes

Dit vind je misschien ook leuk...